Een ode aan het leven

Objecten van Lara Vos zijn een ode aan het leven

Interview door Katja Roemeling

“Inspiratie komt vanuit m’n gevoel. Ik ga drentelen en dan komt er intuïtief een nieuw idee.”

Voor kunstenares Lara Vos is gevoel de drijvende kracht. Niet alleen voor de geboorte van een kunstwerk, maar voor álles eigenlijk. Van de inrichting van haar nieuwe atelier in de binnenstad in Hengelo tot de beslissing ‘vandaag ben ik open voor publiek.’

“Ik voel die energie, dan weet ik ‘dit is een dag dat ik een werk verkoop’. Maar het kan ook zomaar zijn dat ik niet in de mood ben om te kletsen.” Lara Vos houdt zielsveel van haar vak. Niet voor niets gaat elk bericht op Insta of Facebook vergezeld van de hashtags lovemyjob en bestjobintheworld.

Organische sculpturen 
Naast de intrigerende techniek, waarbij koper, messing en zink tot bijna vlezig-ogende organische sculpturen worden gevormd is het misschien wel deze liefde die ervoor zorgt dat haar werk bewonderaars heeft over de hele wereld. “De meest bijzondere plek waar mijn werk hangt?” Over die vraag hoeft Lara niet lang na te denken: “In Italië, in het stadje Lavina, daar is een oude olijffabriek verbouwd tot woon- en evenementencomplex.”

Ode aan het leven
De objecten van Lara zijn een ode aan het leven, de oerkracht die tot uitdrukking komt in het mannelijke en vrouwelijke. Zo creëert ze balans tussen natuur en techniek, tussen vakmanschap en intuïtie, tussen glad materiaal en ruige verschijning. Een oerkracht die er ook voor zorgt dat ze als een bezetene werkt om het af te maken.

Een zelf ontwikkelde techniek
Het zijn vooral de mannen die nieuwsgierig zijn naar haar techniek, vrouwen hebben het er vaker over hoe de vorm ze raakt. “Ik buig het materiaal met m’n handen en de gaten sla ik erin. Die klap heeft het werk echt nodig, alleen zo komt het karakter erin. Met dun koperdraad zet ik de delen aan elkaar vast. Het is een naaitechniek die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld.

De basis daarvoor werd gelegd tijdens haar opleiding in Amerika in het begin van de jaren negentig. Na een gedeeltelijke opleiding aan de Design Academie in Eindhoven besloot ze haar talent verder te ontwikkelen aan de Midwestern State University in Texas, de Fine Art Department.

Er gaat een enorme kracht vanuit
Over haar nieuwste werk vertelt ze: “Ik maak een deel eerst in karton en werk dat uit. Pas dan maak ik het volgende deel. Bij dit werk kreeg ik het idee om koper met messing te combineren. Deze keer heb ik er geen details in aangebracht, maar heb ik het messing heet gemaakt, waardoor er vlampatroon is ontstaan. Kijk eens hoe compact deze is geworden. Er gaat een enorme kracht vanuit.”

 

Twentelife, zomer 2021.