Een galerie, werkplaats en woonhuis in één

TwenteLife

Juni 2022

Door Maaike Thüss

Kunstenares Lara Vos is gelukkig in de Hengelose Nieuwstraat

Wie bij Lara Vos binnenkomt, kijkt zijn ogen uit. Overal zijn haar prachtige kunstwerken te zien; werken van metaal aan muren, op de grond en hangend aan het plafond, maar ook op tafels uitgestald. Een stukje verder in het pand haar werkplek met een indrukwekkend arsenaal aan gereedschappen om het metaal te bewerken. Handschoenen achteloos over een bak met knipscharen, boren, vijlen, hamers en slagletters gehangen, klaar om op te pakken wanneer de inspiratie er weer is. Dat kan dag en nacht, want naast atelier en werkplaats, woont Lara ook nog eens in het pand aan de Nieuwstraat in Hengelo. ‘’Ideaal”, vindt ze.

“Naast dat ik het geweldig vind om in het centrum te wonen, is het ook heel gaaf dat ik nu zelf mijn werk kan verkopen. Eerder ging dat meestal via een galerie en wist ik niet waar mijn sculpturen terecht kwamen. Nu spreek ik de mensen die mijn kunst kopen, kan ik erover uitleggen en horen wat klanten ervan vinden.”

Levendigheid in de stad
Dat Lara het pand aan de Nieuwstraat heeft kunnen bemachtigen, komt doordat de gemeente Hengelo de bestemming op ‘haar’ stukje Nieuwstraat, heeft veranderd naar woon/werk waar eerder alleen detailhandel was toegestaan. “Welbions heeft mijn stuk en dat van twee buren aangepakt. Ik kon zelf bepalen waar ik de verwarming wilde en het keukenblok, er is een mooie grote badkamer én ik heb een tuintje. Het is geweldig. En goed tegen de leegstand, want nu zit ik er, mijn buurvrouw die ‘Kunstzin’ exploiteert en een buurman die aquaria verkoopt. Fijn dat er zo een stuk levendigheid terug is in de stad.”

Mensen die haar werk willen bekijken, zien achter haar werkplek ook het doorkijkje naar haar woonkamer. Heeft ze daar geen behoefte aan, sluit ze het gordijn waarmee ze het winkelgedeelte van het woongedeelte kan scheiden. Sommige mensen zouden last hebben van zo’n woonsituatie, maar Lara is het gewend: voor ze hier haar intrek nam, woonde en werkte ze in het pand van de voormalige middelbare school De Bataafse Kamp en daarvoor anti-kraak aan de Achterhoekse Molenweg. “Ik moet er niet aan denken om in een nieuwbouwwijk te wonen. Dit soort locaties past bij mij”, verklaart ze.

“Superleuk ook, want naast kunstenaar, ben ik hier ook één van de winkeliers; binnenkort organiseren we met een aantal mensen een mini-Montmartre in de straat waar kunstenaars hun werk verkopen en waar mensen gezellig kunnen zitten. Dat is het mooie van wonen en werken in de binnenstad.”

Texas en de Midwestern State University
Hoewel haar laatste drie adressen in Hengelo waren, heeft ze niet altijd in Twente gewoond. Haar toenmalige man was F16 piloot en ging in Texas werken. Lara ging mee en studeerde af aan de Midwestern State University in Wichita Falls (The fine art departement). Dat ze in Texas woonde, is niet te missen; haar werken stralen Texas uit. “Ik gebruik koper, zink en messing. Altijd gebruikt materiaal overigens, ik houd van verweerd materiaal dat leeft en oxideert. Zo wordt ieder werk weer anders.” Ze vertelt dat ze ernaar streeft om in haar sculpturen de mannelijke en de vrouwelijke energie weer te geven. “Het is altijd intuïtief en een combinatie van fijn en stoer, van mannelijke en vrouwelijke vormen”, vertelt ze. “Oervormen eigenlijk waar ik achter kwam toen ik eens hoorde over de allereerste vormen van kunst. Ik herkende het.”
De techniek die ze gebruikt, heeft ze zelf ontwikkeld. “Knippen, lassen, branden, naaien; ik doe het allemaal zelf. Het is geweldig om te doen omdat er naast creativiteit ook ambachtelijkheid aan te pas komt.” Ook met het uitzoeken van materialen komt Texas weer terug trouwens, want Lara rijdt met een jaloersmakende pick-up truck naar een ijzerhandelaar om daar koper of zink te verzamelen waarin ze haar volgende werk al voorzichtig vorm ziet krijgen.

De vloer van het café ‘t Pleintje
Ze is niet alleen in haar werk creatief, maar ook de inrichting van haar huis is niet alledaags. Ze ontwerpt ook tafels zelf, in samenwerking met een collega-kunstenaar en bijvoorbeeld sidetabels waarop ook werken te bewonderen zijn. “Die planken zijn trouwens gemaakt van de oude vloer van café ’t Pleintje aan het Burgemeester Jansenplein”, vertelt ze even tussendoor. “Leuk toch, dat die vloer nu een paar straten verderop nog dienst doet als tafel?” De kunstenares nam ook de kasten mee uit de Bataafse kamp die vroeger in het technieklokaal stonden. “Perfect want naast veel opbergruimte ook een mooie scheiding tussen mijn slaapkamer en de keuken.”
Haar zoon en dochter die heen- en weer pendelen tussen haar huis en dat van hun vader, hebben een eigen slaapplek in de ruimte, de één een eigen kamertje, de ander een houten hoogslaper met een zwierig gordijn voor de privacy. “Zij vinden onze woonplek niet altijd fijn”, vertelt Lara. “Ze willen net als iedere puber ‘gewoon’ wonen. Logisch, maar ik weet zeker dat als ze volwassen zijn, ze terugdenken aan een hele gave tijd hier. Ik vind dit zakelijk gezien een goede zet omdat ik op deze plek met mijn kunst veel beter zichtbaar ben voor publiek, maar zeker ook privé zit ik hier helemaal op mijn plek.”

“Ik deed voor mijn Minor Keramiek en voor mijn Major Beeldhouwen.” vertelt Lara.

TwenteLife

twentelive 2